sobota 6. července 2013

Návod jak namontovat TV na zeď


     Připravili jsme pro vás několik dobrých tipů, pro úspěšnou instalaci vaší televize na stěnu. Vybrali jsem nejdůležitější témata, která můžete řešit, pokud se rozhodnete pro samoinstalaci. 


Umístění televize


     Každý máme nějakou představu, ve které části místnosti bychom chtěli televizi mít umístěnou tak, aby se nám na ní dobře koukalo. Kde se ale nejčastěji dělá chyba je výška umístění od podlahy.
     Je třeba si uvědomit, že u televize netrávíme 10 minut, ale zpravidla několik hodin denně. Přestože se to nezdá, když sečteme dobu trvání večerních zpráv, oblíbený seriál a pak třeba i pěkný film, může to být klidně i 4-5hodin denně.

Pravidlo výšky očí


     Televize by proto měla být umístěná tak, aby její sledování co nejméně zatěžovalo váš organismus. Podobně jako monitor ve vaší kanceláři i TV by měla být umístěná ve výši vašich očí nebo o trochu níž. Člověku je totiž nepřirozená poloha zakloněné hlavy. 
     Výška očí sedícího člověka je cca 95 - 100cm od země (gauč, sedačka, apod.) V této výši by proto měl být střed obrazovky. Přestože se vám to pravděpodobně bude zdát nízko, jedná se o ergonomickou polohu.
Vyjímku tvoří jen netradiční umístění v ložnicích, kuchyních a nejrůznějších komerčních prostorách a kancelářích.


Jaký je ten správný držák?


     Předně je nutné říct, že všechny televize, které jsou dnes na trhu jsou vybaveny přípravou pro instalaci na držák, naprostá většina jich má standardizovanou přípravu VESA.
     Držák pro vaší TV je nutné vybírat podle dvou kritérií. Podle typu umístění televizoru na stěnu a pak především podle velikosti a váhy televizoru.

     Při výběru držáku bych doporučoval se řídit vlastním selským rozumem spíše než parametry, které uvádí výrobce na krabici. Je totiž možné celkem snadno pověsit na stěnu i 80" TV, i když žádný výrobce k dnešnímu dni držák na takhle velikou TV nenabízí. Naopak se nám často při naší praxi stává, že si zákazník zakoupí mnohem větší držák, než je televize (a držák pak kouká za televizí) a to jen proto, že rozměr TV byl napsaný na krabici jako možný.

     Existují držáky pevné i výklopné. Mnoho televizí je možné při vhodně zvoleném držáku vyklopit i o 90° ve vodorovném (horizontálním) směru. I ty největší televize lze instalovat na náklopné držáky. Používat vyklápění ve svislém (vertikálním) směru je kromě použití v komerčních prostorách a atypických instalacích dnes naprosto bezpředmětné. Všechny televize dostupné na trhu mají totiž tak velký vyzařovací úhel, že při instalaci v obýváku naklápění nahoru a dolů nemá smysl.

     Při výběru držáku je nutné také věnovat pozornost umístění konektorů na televizoru. Většina výrobců již nějakou dobu umisťuje všechny konektory tak, aby bylo možné televizi těsně "přilepit" na stěnu (např. Samsung LED). Některé televize, a vyskytuje se to zejména u levnějších modelů, mají bohužel konektory vyvedeny dozadu a je proto nutné počítat při výběru držáku s tím, že zapojené kabely budou trčet. V takovém případě je pak nutné při výběru držáku pro pevnou instalaci počítat s prostorem pro tyto kabely, tzn. nejčastěji s odstupem cca 3-4cm od stěny.

     Před nějakou dobou byly v nabídce i motorizované držáky, které signály z dálkového ovladače natáčely televizor do různých poloh, pokud vím, tak dnes snad již kromě Bang a Olufsen nikdo podobné řešení nepoužívá.


Materiál stěny a výběr vhodných hmoždinek


     Nejčastěji podceňovaným aspektem při instalaci TV je způsob uchycení na stěnu.

    Pokud jde o pevný a stabilní materiál stěny, jako jsou plné cihly, beton nebo panel, pak lze s jistotou říci, že je možné použít naprostou většinou kvalitních hmoždinek dostupných na trhu. Materiál je dostatečně pevný a nosný a není třeba se bát pracovat s velkými úhlopříčkami, ani výklopnými držáky.

instalace do sádrokartonu

    Problémy nastávají, pokud jsou materiály nestabilní nebo nedostatečně pevnostní (sádrokarton, Ytong, duté cihly, směsné stěny, dřevostavby, aj.). V takovém případě je nutné vždy velmi dobře vybrat vhodný typ hmoždinek k příslušnému materiálu stěny. Chemická kotva, kterou vám doporučí každý druhý prodavač také nemusí být řešením, protože i chemická kotva svou konstrukcí není použitelná pro celou řadu materiálů.

hmoždinky pro YTONG, atd.

     Velmi se nám osvědčily při výběru velké Hobby markety, kde mají vždy široký výběr nejrůznějších hmoždinek a speciálních šroubů. Naprostou špičkou na českém trhu co do běžně dostupného sortimentu je pak firma Fischer, její hmoždinky za rozumné ceny řeší všechny myslitelné případy, přičemž její výrobky jsou kvalitní, velmi dobře nosné snadno použitelné


Přípravu už máme, nyní montáž...


bez pomocníka to nedáte...
  1. pomocník - je dobré si sehnat nějakého pomocníka, který nám s instalací pomůže. Přestože televize dnes nejsou těžké a každý průměrný muž (i žena) jí sám bez problémů zvedne, je televize poměrně veliká a v jednom člověku se s ní velmi těžko manipuluje.
  2. vybalení TV - vybalte si televizi a umístěte tak, aby jste se volně dostali k otvorům pro šrouby na zadní straně. Televizor se nebojte položit na obrazovku, když jí nebudete v této poloze převážet, nevadí jí to. jen si pod ní něco dejte, třeba deku, ať se nepoškrábe.
  3. montáž držáku na televizi - Naprostá většina držáků je dnes dvoudílná, zkompletujte a namontujte tedy na televizi tu polovinu držáku, která je pro televizi určena. Druhou část, určenou na stěnu k držáku jen přiložte pro účely zaměření.
  4. měření - Zde více než jindy platí klasické "dvakrát měř..." Díky sčítání a odčítání si výborně oživíte matematiku pro druhou třídu ZŠ. Pokud se spletete, bude mít televizor úplně jinde, než jste si představovali a po pravdě - převrtávat a následně zamazávat sádrou díry ve stěně moc zábavné není.
  5. vrtání - Připravte si vysavač a prach z vrtání odsávejte hned u vrtáku, zabráníte tak jemnému prachovému povlaku na všem, co v místnosti máte.
    Asi všichni víme, že do stavebních materiálů se díry nepředvrtávají - ničí se vrtáky a hrozí, že si vyvrtáte tlustší díru, než jste chtěli a hmoždinka vám pak bude "kloktat".
  6. montáž druhé části držáku - Do hmoždinek vždy použité správné šrouby, které jsou dostatečně dlouhé. Použijte vlastní vodováhu, většina vodovah dodaných výrobci držáků nejsou přesné.
  7. zavěšení TV - požádejte pomocníka a ve dvou lidech pověste televizor na držák. Při srovnávání rovinnosti se spíše než na vodováhu spolehněte na vlastní oko a televizi srovnejte podle okolních stěn a nábytku - jen málokterá stavba je přesně rovná (obyvatelé paneláků ví své...)
  8. použijte aretaci - každý držák má nějakou pojistku nebo aretaci, my jí doporučujeme použít všude tam kde v bytě nebydlíte sám nebo se svou 90ti letou babičkou. Jejím použitím zabráníte nechtěnému shození TV na zem



Co s kabely a propojením?


     Kabely je v některých případech vhodné zapojit, dokud je ještě televize dole, přestože se ve většině případů za televizi dá snadno dostat, jejich zapojování není zrovna pohodlné
     Existuje několik metod úpravy kabelů
    Asi nejčastější je prosté zakrytí. Prostě svážete kabely do jednoho svazku a zakryjete něčím, co před ně postavíte. Lidé používají umělý břečťan, Centr repro od domácího kina, nejrůznější sošky, skřínky aj.

     Další variantou je použití elektroinstalační lišty. Je to elegantní řešení. Lišty jsou přetíratelné a tak pokud vám zbylo trochu barvy na stěnu, můžete lištu přetřením udělat neviditelnou.

     Nejefektnějším řešením je pak kabely zasekat. je kolem toho spousta nepořádku, ale výsledek určitě stojí za to. Musíte dlouho před instalací televize vysekat do zdi šlic a zazdít trubku. Určitě doporučujeme trubku s velkým průměrem, minimálně 50mm nebo větší. Trubka by pak měla vést přímo a nemít žádné zatáčky. 

     Není nutné pro 230V, ani pro anténu budovat zásuvky přímo za televizí, kabely se dají velmi dobře protáhnout trubkou nebo natáhnout spolu s ostatními kabely, jako je třeba HDMI, atd.


Zvuk - co s tím?


     Když vám nestačí zvuk přímo z televize, je možné řešit zvuk samostatným zařízením a to buď domácím kinem, nebo přímo Soundbarem. Takový reproduktor je vhodné namontovat co nejblíže obrazovce, aby byl zvuk přirozený. 
     Reproduktor nebo Soundbar se tak přidělávají také na hmoždinky těsně pod nebo těsně nad televizor. Potřebné kabely pak můžete přidat k ostatním, které vedou do televize.


Další nastavení televize pro montáž na stěnu


     Většina televizorů má v menu speciální nastavení pro provoz na držáku na stěně. Jde zejména o nastavení reproduktorů, které mají jiný průběh, když jsou těsně u stěny než na stojánku.
     Některé značky pak mají další speciální výbavu, jako je například funkce Ambilight od Philips, apod. I tyto funkce je třeba nastavit 

     Montáž televize na stěnu, stejně jako celá řada dalších prací vyžaduje určitou řemeslnou zkušenost. Pokud se z jakéhokoliv důvodu necítíte na instalaci TV na stěnu, nebo prostě nemáte čas shánět vrtačku, hmoždinky, váhat nad držákem, atd., svěřte se do rukou našim odborníkům, kteří vám se vším rádi pomohou www.inesia.cz/tvnastenu

2 komentáře:

  1. My máme také přidělanou televizi na stěně. Nejdřív jsem se toho bála, protože jsem si myslela, že se televize na zdi neudrží, ale manžel přidělal do zdi držák na chemickou kotvu a ta prý udrží mnohem větší váhu, než jakou má televize.

    OdpovědětVymazat
  2. No, já si po asi 10 letech teď byl nucen pořídit novou televizi a právě taky uvažuji nad tím, že bych ji zkusil namontovat na zeď. Díky tedy za návod. K pořízení nové televize mě donutilo hlavně to, že u té staré už blbnul obraz a štvalo mě, že jsem k ní musel mít set top box. Ta nová už současný standard digitální televize zvládá sama bez set top boxu.

    OdpovědětVymazat